Jak rozpalić sziszę ?
Jak rozpalić fajkę wodną?
1. Wlewamy wodę do dzbana tak aby rurka była zanurzona na ok. 1-2,5cm ( w przypadku małych fajek należy zostawić trochę więcej miejsca pomiędzy powierzchnią wody a uszczelką korpusu). W przypadku, gdy wody jest za dużo może to spowodować przedostanie się wody do węża lub utrudnić wciąganie dymu.
Niektórzy, w celu uzyskania i wzmocnienia niepowtarzalnego aromatu dodają do wody różnego smaku soki lub alkohol.
2. Nakładamy korpus fajki na dzban poprzez wciśnięcie bądź wkręcenie w przypadku gwintowanych fajek. Uszczelka łącząca korpus z dzbanem powinna wchodzić dość ciasno.
3. Na korpusie mocujemy talerzyk (na nim można umieścić popiół ze spalonego węgielka) oraz wciskamy węże do korpusu. Wąż przymocowany jest „na wcisk” za pomocą uszczelki w adapterze.
4. Nabijamy cybuch równomiernie tytoniem/melasą nie ubijając go. Następnie przykrywamy cybuch folią aluminiową i wykonujemy w niej otwory lub nakładamy sitko (w niektórych fajkach dodatkowo tzw. „komin” który utrzymuje wysoką temperaturę i osłania przed wiatrem podczas palenia na zewnątrz pomieszczeń). Pomiędzy folią a tytoniem powinien być zachowany niewielki odstęp.
5. Nabity cybuch osadzamy na fajce (połączenie zabezpieczone jest również uszczelką).
6. Rozpalamy węgielek i czekamy aż zacznie się żarzyć. Następnie kładziemy go na cybuch, a konkretnie na folię z wcześniej wykonanymi otworami i zaciągamy powietrze przez wąż. Po chwili powinien pojawić się dym. Czasem trzeba wykonać kilkanaście głębokich zaciągnięć! Podczas każdego zaciągania słychać bulgotanie wody w dzbanie, spowodowane jest to podciśnieniem, które uwalnia schłodzony i odfiltrowany przez wodę dym do korpusu i dalej do węża.